PREZENTAREA GENERALĂ și INTINERARIU
26.01.2023
Bali sau Insula Zeilor este o insulă din Oceanul Indian, care aparține statului Indonezia. Are un climat tropical arid și niște priveliști de vis, ceea ce o face destinația perfectă pentru aproximativ 3000 de turiști(anual).
Capitala insulei este Denpasar. Are o suprafață de 5577 km², suprafață pe care se află multe obiceiuri, familii și obiective turistice ce te vor încânta. Populația este estimată la 4,22 milioane de locuitori, majoritatea cetățenilor fiind de religie hindusă.
Relieful este unul muntos, în apropierea munților aflându-se multe cascade ce ajută la recoltele anuale(de orez și cafea).
Limbile vorbite în Bali sunt balineza si indoneziana. În școli se studiază limba Bahasa Indonezia, însă limba vorbită frecvent este limba balineză, care are trei forme ale limbii:
– limba de jos(Ia)– limbă folosită în comunicare cotidiană
–limba de mijloc sau politiciasă(Ipun)–folosită în comunicare diplomatică
–limba înaltă(Ida)–folosită doar în scop religios
Bali este una dintre cele mai mari atracții turistice din lume, datorita atât calităților balneo-climaterice naturale îmbinate cu tehnicile terapeutice tradiționale de origine indiană, chinezească, contopite în masajul balinez anti-stress, cât și posibilităților foarte variate de divertisment, ce includ surfing, scufundari, pescuit, excursii în junglă, turism cultural etcetera. În ultimii ani, Bali a devenit o destinație importantă pentru turiștii care vor să descopere tainele exotice ale insulelor indoneziene și să se bucure de cultura și farmecul insulei.
Istoria Bali-ului se întinde de la perioada Imperiului Majahapit până la colonialismul olandez. Oamenii au locuit pe insula încă din 2000 i.Hr., dar primul contact european a fost facut de portughezi și olandezi, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Bali a fost colonizată de Compania olandeză a Indiei de Est pentru urmatorii 300 de ani. După mulți ani în care au fost nevoiți să lupte pentru libertate, balinezii și-au câștigat independența în decembrie 1949.
Templul Tanah Lot este unul, dintre cele mai simbolice temple pentru balinezi. Doar simplul fapt că este așezat în apropierea litoralului, pe o insuliță pietroasă înconjurată de valuri neliniștite este uimitor.
Pentru balinezi este de asemenea un loc sacru, în fiecare după-amiază mulțimii de oameni se adună și se plimbă în labirintul de tarabe cu suveniruri pentru ca apoi să privească apusul "risipindu-se" ușor în spatele templului.
A fost construit la începutul secolului al XVI-lea și ideea aparține preotului Nirartha, care a rugat pescarii locali să construiască un templu după ce au petrecut noaptea în apropiere.
De la templul Tanah Lot poți înainta și descoperii frumoasele alei care duc spre Batu Bolong, un alt templu poziționat în apropierea țărmului.
De fiecare dată când vizitezi un templu în Bali ai grijă să te îmbraci corespunzător etichetei și să te comporți politicos.
Muntele Batur este un obiectiv turistic destinat mai mult cuplurilor, dar este recomandat tuturor să se bucure de o așa priveliște.
În fiecare zi turiștii urcă dis‐de-dimineață în vârful muntelui pentru a urmări răsăritul devenind o piesă de artă învăluită în ceață, vegetație și munți.
Însă acesta nu este singurul motiv pentru care este atât de des vizitat. Acest vulcan activ este sacru și se află în centrul insulei. Drumeția până în vârf este ușor de parcurs și durează în jur de 2-3 ore. Este de preferat să faci o oprire pentru picnic, cu ouă preparate chiar cu aburul vulcanului.
Priveliștea din vârful vulcanului surprinde vegetația bogată a insulei, lanțul muntos și frumosul lac Batur(sursa principală de irigație a insulei).
Pădurea maimuțelor din Ubud este obiectivul turistic perfect pentru iubitorii de animale și fotografii.
Înafară de interesanții macaci cu cozi lungi și gri ce trăiesc aici, mai există și o junglă unde maimuțele circulă liber. Alei pavate care duc la păduri dese și vaste, unde statui acoperite de mușchi și temple străvechi se ascund prin frunzișul des al pădurii.
Pădurea reprezintă relația armonioasă dintre oameni și animale. Dar are și rolul de a proteja plante rare și a fi un centru de studiere a macacilor, a interacțiunii sociale pe care o au.
În pădure se pot găsi și alte temple precum Pura Dalem Agung Padangtegal și Pura Beji(templu de îmbăiere antic).
Terasele de orez Tegallalang și Jatiluwih sunt cele mai faimoase terase de orez, parcă făurite din smarald.
Un mod de a admira terasele este să bei o cafea la o cafenea din apropiere și să "absorbi" priveliștea de vis.
Terasele de orez au peste 600 de hectare și se întind la poalele multor munți. Anual sunt minim 4 recolte de orez motiv pentru care balinezi sunt consumatori de orez.
Plaja Nusa Dua este o plajă foarte populară, fiind foarte liniștită. Dacă suntem sinceri cu toții am vrea o zi relaxantă la soare, cu o băutură răcoritoare în mână, ascultând valurile lente ale mării, înconjurat de nisip cald și fin.
Printre activitățile de care poți avea parte se numără: plimbările lungi pe țărmul plajei, înotul, surfing-ul, parasailing-ul și băile de soare.
Când consideri că plaja ți-a fost de ajuns poți să te programezi la o spa din zonă sau să te plimbi printre interesantele magazine din Bali Collection( un mall în aer liber).
Cascada Sekumpul este considerat de mulți cea mai frumoasă cascadă din Bali. Este localizată în regiunea Singaraja și este plină de turiști deoarece prezintă un șir de șapte cascade, care se preling spre pământ ca niște voaluri lungi în bătaia brizelor.
Această cascadă este alegerea perfectă pentru turiștii care doresc să se piardă și să se regăsească în inima sălbăticei vegetații din Bali.
Printre alte obiective turistice, ce sigur o să vă fure privirile, se numără:
– Templul Uluwatu
– Centru de artă și cultură Ubud
– Templul Ulun Danu Bratan
– Centrul comercial Seminyak
– Templul Besakih
– Insulele Nusa
– Plaja Kuta
– Complexul de temple Lempuyang
– Valea Sidemenilor
– Templul Tirta Empul
– Waterbom Bali
Bali nu este o locație de dimensiuni excepționale, astfel încât transportul nu este necesar de fiecare dată. Însă, recomand închirierea unei mașini cu șofer. Prin această metodă, puteți rezolva problema transportului într-un singur pas, având în vedere că există zeci de firme de închiriat șoferi.
Cazarea poate costa între 83 RON și 5.400 RON. Însă indiferent de ce vei alege, vestea bună este că o mare parte dintre ele sunt de 4 sau 5 stele(chiar și cel de 85 RON).