CULTURĂ și CURIOZITĂȚI

23.01.2023

1) Bali este singura insulă a Indoneziei în care religia majoritară este hinduismul(Indonezia fiind o țară predominant musulmană). Însă acest tip de religie hinduistă are și influențe budiste.
2) Balinezii cred cu tărie că orice obiect sau ființă are un spirit propiu, ideea provine din religia lor. De asemenea, ei hrănesc aceste spirite pentru a le ține în siguranță, le oferă zilnic ofrande atent preparate.  
3) Cea mai populară și promovată mâncare este Nasi Goreng(orez prăjit indonezian), însă localnicii preferă să mănânce orez simplu cu carne condimentată, legume și tofu.
4) Dacă o să vizitați Bali,  o să observați că în procesele care necesită multă forță(construitul, căratul de obiecte grele) sunt implicate mai mult femeile. Straniu, nu-i așa!? Balinezii cred că femeile sunt cu mult mai puternice decât bărbații, conform unei legende în care zeii binecuvântează femeia cu putere fizică și psihică.

5) Viața balinezilor este reprezentată de un șir de ceremonii. Insa, cea mai multă importanță are incinerarea denumită Ngaben. Prin această ceremonie, sufletul este eliberat din trup si astfel e pregătit de reîncarnare. Acest ritual durează în jur de o lună, timp în care se depun ofrande și se fac rugăciuni. Uimitor este că balinezii îl tratează ca pe un eveniment vesel, deoarece ei consideră că o să se revadă cu toții în viața următoare.
6) Balinezii dorm obligaturiu cu capul îndreptat către Muntele/Vulcanul Agung, locul în care, după credința lor, își au casa spiritele bune si zeii.
7) Ziua Nyepi sau Ziua Tăcerii(Anul Nou) este una dintre cele mai importante sărbători ale balinezilor, în care onorează prin tăcere universul, cunoștințele și tot ce dețin. În această zi este interzis să poluezi câtuși de puțin, să faci gălăgie sau să te bucuri de divertisment(TV, muzica etc.).
8) 80% din venitul insulei este provenit din turism.
9) Bebelușii balinezi nu sunt lăsați să atingă solul până la vârsta de 3 luni, deoarece sunt considerați zei. Evenimentul de atingere cu solul este, evident, acompaniat de o ceremonie.
10) O altă ceremonie importantă în viața unui balinez se desfășoară la pubertate și se numește ceremonia de Pilire a Dinților. Aceast ritual simbolizează trei lucruri: venirea vârstei, trecerea de la "animal" la om și controlul celor  șase păcate umane (dorința, lăcomia, mânia, confuzia, gelozia și a fi sub influența celor puternici). Conform tradiției balineze, fiecare din cei sase dinți din față sunt orientați in jos, astfel încât dând posibilitatea celor șase vicii să intre. Prin urmare, pilirea lor reprezintă soluția perfectă ca pacatele să te ocolească.
 

             

11) Următoarea curiozitate este chiar o lege scrisă. Toții cetățenii trebuie să se îmbrace tradițional în ziua de joi. Dacă încalci această lege vei fi penalizat.
12) Singura zi liberă este duminica. Restul zilelor sunt lucrătoare pentru absolut oricine(elevii și oamenii cu slujbă).   
13) În Bali există doar patru nume: Wayan(primul născut), Made(al doilea născut), Nyoman(al treilea născut) or Ketut(al patrulea născut). Indiferent că ești femeie sau bărbat, acestea sunt opțiunile!  În cazul în care este născut al cincelea copilbalinezii o iau de la capat cu Wayan. De aceea, foarte mulți au porecle, tocmai pentru a se deosebi între ei.
14)  Un lucru foarte atipic este calendarul balinezilor-Pakuwon, deoarece are 210 zile. Conform acestui calendar, fiecare an este împărțit in șase luni, iar o lună are durata de 35 de zile. Așadar, balinezii sunt în anul 1952(2023).
15)  Bali are peste 20.000 de temple! Chiar dacă fiecare familie are câte un templu propiu, acestea nu sunt incluse în cele 20.000.
16)  Balinezii au zei pentru majoritatea aspectelor vieții pământești: Zeul Soarelui (Surya), Zeul Iubirii (Dewa Semara), Zeul Ploii (Dewa Indra), Zeul Banilor(Jambhala). Aceștia îi venerează zilnic prin ritualuri și ofrande.
17)  Bali este unul dintre puținele locuri din care se poate achiziționa Kopi Luwak – cea mai costisitoare cafea din lume. Boabele trec printr-un proces complex și durata de preparare poate ajunge la ore întregi: un civet (un animal asemănător pisicii) mănâncă boabele roșii de cafea, le digeră, le excretă, apoi sunt transformate în cafea și gata de consumat. O singură ceașcă poate ajunge la prețul de 50$.
18) În Bali lupta cocoșilor este încă un sport național. 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți