ARTA BALINEZĂ. Una dintre cele mai impresionante. 

24.01.2023
   Arta balineză este o artă de origine hindusă - javaneză care a luat naștere din munca artiștilor din Regatul Majapahit, odată cu extinderea lor în Bali la sfârșitul secolului al XIV-lea. Din secolele al XVI-lea până în secolele XX, satul Kamasan , Klungkung (Estul Bali), a fost centrul artei clasice balineze. În prima parte a secolului XX, s-au dezvoltat noi soiuri de artă balineză. De la sfârșitul secolului al XX-lea, Ubud și satele învecinate și-au stabilit o reputație ca centru al artei balineze.

    Toți balinezii au arta în sânge! Atunci când au fost descoperiți de olandezi își petreceau toată ziua sculptând, pictând sau cântând. Olandezii i-au întrebat cu ce scop lucrează atât de mult. Iar balinezii au spus că "Facem și noi ceva ca să treacă timpul mai repede". De atunci olandezii i‐au și învățat să vândă. 

   Ficare sat are un lucru pentru care este recunoscut. Ubud și Batuan sunt cunoscute pentru picturile lor, Mas pentru sculpturile lor în lemn, Celuk pentru fierarii de aur și argint și Batubulan pentru sculpturile lor în piatră. Covarrubias descrie arta balineză ca fiind "... o artă populară baroc foarte dezvoltată, deși informală, care combină vivacitatea țărănească cu rafinamentul clasicismului Java hinduist, dar liberă de prejudecățile conservatoare și cu o nouă vitalitate aprinsă de exuberanța spiritului demonic al primitivului tropical". Eiseman a subliniat în mod corect că arta balineză este de fapt sculptată, pictată, țesută și pregătită în obiecte destinate utilizării de zi cu zi, mai degrabă decât ca obiect de artă. Picturile balineze se remarcă prin arta lor extrem de viguroasă, dar rafinată, complicată, care seamănă cu arta populară baroc cu teme tropicale.

   Modernizarea de dinainte de război a artei balineze a provenit din trei sate: Ubud, unde s-au stabilit spionii, Sanur pe coasta de sud și Batuan, un centru tradițional de muzicieni, dansatori, sculptori și pictori. Artiștii au pictat mai ales pe hârtie, deși au fost folosite pânze și tablă. Adesea, lucrările prezentau grupuri repetitive de frunziș stilizat sau valuri care transmiteau un sentiment de textură, chiar de perspectivă. Fiecare sat a evoluat un stil propriu. Artiștii din Ubud au folosit mai mult spațiile deschise și au subliniat figurile umane. Picturile din Sanur prezentau adesea scene erotice și animale, iar lucrările de la Batuan erau mai puțin colorate, dar tindeau să fie mai aglomerate.
   Centrul de artă și cultură Ubud 
   
Făcut faimos de cartea "Mănâncă, roagă-te, iubește", Ubud este centrul artei balineze și culturii ei. Aici este locul unde arta modernă balineză a luat naștere, palatele regale și templele din apropiere jucând rolul de patroni.

   Astăzi, zeci de muzee locale îi sărbătoresc evoluția. 
   Pentru a îți forma o părere despre arta balineză ar trebui să vizitezi Muzeul de artă Agung Rai și Muzeul de artă Neka. Ambele au de oferit o gamă largă de picturi(de la perioada contemporană până la perioada de începuta artei), fotografii și wayang clasice(marionete).
   Alte muzee de artă din zonă sunt: Casa de marionete și Măști Setia Darma, Muzeul Puri Lukisan și Muzeul Don Antonio Blanco. 
   Dacă dorești să achiziționezi artă și nu doar să o observi, ar trebui să vizitezi Piața de artă din Ubud. Este ca  un labirint de tarabe pe care sunt așezate bijuterii, haine tradiționale,  obiecte făcute manual, sculpturi și picturi.  

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți
Folosim cookie-uri pentru a permite funcționarea corectă și sigură a site-urilor noastre și pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare.

Setări avansate

Puteți personaliza preferințele cookie aici. Activați sau dezactivați următoarele categorii și salvați-vă selecția.